Składniki:
Kasza gryczana 300 gram( może być palona bądz niepalona jednakże zalecam niepaloną bo jest zdrowsza.Jeżeli kupimy ją na wagę tak jak robię to ja należy :wrzucić ją do osolonej gotującej się wody w proporcji woda:kasza-2:1. Wodę możecie posolić za pomocą vegety bądź kostki rosołowej.UWAGA!! zwracajacie uwagę na glutaminian sodu !!!);
Bakłażany 0,6kg( porojone w paski o grubości 0,5cm i posolone aby puściły soki, które należy potem odlać);
Pomidory 0,3 kg( pokrojone w talarki dosyć grubo.W czasie pieczenia pomidorki tracą wodę i co za tym idzie tracą na wielkości );
Masło, masło klarowane 30 gram ;
Cebula 500 gram ( pokrojona w drobną kostkę );
Czosnek świeży 1 główka ( pokrojony w kosteczkę );
Natka pietruszki jeden pęczek albo i więcej jeżeli lubicie bo nadaje wyrazisty smak potrawie ( poszatkować drobniutko);
Przyprawy:
Sos sojowy;
Pieprz czarny;
Oliwa z oliwek ( do wysmarowania formy oraz skropienia na górze);
Czosnek granulowany ( opcjonalnie dla kochających czosnek jak ja);
Vegeta bądź sól;
Do ozdoby:
Słonecznik( proponuję nie chiński ;p numery 690 i 691 na początku kodu kreskowego, posypać na górze);
tymianek oraz oregano ( również na górę, podkreślają smak pomidorów) .
Wykonanie:
- Kasza z zieleniną
- Zapiekanka
Teraz smarujemy brytfankę oliwą dokładnie aby się nic nie przypaliło i nie zniczyło nam naczynia. Nastepnie ukłądamy bakłażany na spód , a potem kaszę i tak aż do samego końca. Na samą górę układamy pomidory posypujemy je słonecznikiem ,tymiankiem, oregano oraz skrapiamy oliwą. Zapiekankę pieczemy w temp. 180 - 220 stopni , 30- 40 min w zależny od tego kiedy bakłażany zmiękną , nie mogą być gąbczaste bo nikt ich nie zje ;).
- Produkt nie zawiera:
- Glutenu
- Alergenów
Wartość kaloryczna w całej potrawie :
1654 kcal
Wartość kaloryczna w 100 gramach gotowego produktu:
ok. 75 kcal
Ilość cholesterolu w całej potrawie:
84 mg
Wartość kaloryczna w 100 gramach gotowego produktu:
ok. 75 kcal
Ilość cholesterolu w całej potrawie:
84 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz