piątek, 12 września 2014

Zapiekanka z kaszą gryczaną, bakłażanami i pomidorami




Składniki:

Kasza gryczana 300 gram( może być palona bądz niepalona jednakże zalecam niepaloną bo jest zdrowsza.Jeżeli kupimy ją na wagę tak jak robię to ja należy :wrzucić ją do osolonej gotującej się wody w proporcji woda:kasza-2:1. Wodę możecie posolić za pomocą vegety bądź kostki rosołowej.UWAGA!! zwracajacie uwagę na glutaminian sodu !!!);

Bakłażany 0,6kg( porojone w paski o grubości 0,5cm i posolone aby puściły soki, które należy potem odlać);

Pomidory 0,3 kg( pokrojone w talarki dosyć grubo.W czasie pieczenia pomidorki tracą wodę i co za tym idzie tracą na wielkości );

Masło, masło klarowane 30 gram ;

Cebula 500 gram ( pokrojona w drobną kostkę );

Czosnek świeży 1 główka ( pokrojony w kosteczkę );

Natka pietruszki jeden pęczek albo i więcej jeżeli lubicie bo nadaje wyrazisty smak potrawie ( poszatkować drobniutko);

Przyprawy:

Sos sojowy;

Pieprz czarny;

Oliwa z oliwek ( do wysmarowania formy oraz skropienia na górze);

Czosnek granulowany ( opcjonalnie dla kochających czosnek jak ja);

Vegeta bądź sól;

Do ozdoby:

Słonecznik( proponuję nie chiński ;p numery 690 i 691 na początku kodu kreskowego, posypać na górze);

tymianek oraz oregano ( również na górę, podkreślają smak pomidorów) .

Wykonanie:
  • Kasza z zieleniną
Cebule wraz z czosnkiem dusimy najlepiej na maśle bądź maśle klarowanym aż się zeszklą. Gdy cebula będzie gotowa dorzucamy gotową kaszę , mieszamy i dodajemy zielninę. Oczywiście nie ograniczajcie się wyłącznie do natki pietruszki!! Jeżeli lubicie szczypiorek , koperek czy cebulkę zieloną to dodajcie wkońcu ma być zdrowo i kolorowo ;). Całość doprawiomy sosem sojowym ,pieprzem, czosnkiem granulowanym i ewentualnie vegetą jeżeli uznacie , że jest mało słone.
  • Zapiekanka

Teraz smarujemy brytfankę oliwą dokładnie aby się nic nie przypaliło i nie zniczyło nam naczynia. Nastepnie ukłądamy bakłażany na spód , a potem kaszę i tak aż do samego końca. Na samą górę układamy pomidory posypujemy je słonecznikiem ,tymiankiem, oregano oraz skrapiamy oliwą. Zapiekankę pieczemy w temp. 180 - 220 stopni , 30- 40 min w zależny od tego kiedy bakłażany zmiękną , nie mogą być gąbczaste bo nikt ich nie zje ;).
    • Produkt nie zawiera:
    1.  Glutenu
    2. Alergenów 


    Wartość kaloryczna w całej  potrawie :
    1654 kcal

    Wartość kaloryczna w 100 gramach gotowego produktu:
    ok. 75 kcal

    Ilość cholesterolu w całej potrawie:
    84 mg

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz