środa, 3 września 2014

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną i pieczarkami





Składniki:

Ziemniaki 1kg ( pokrojone w talarki grubości około 1 cm oraz podgotowane w osolonej wodzie przez mniej więcej 15 minut);

Kapusta kiszona 1kg( poszatkowana w kostkę );

Pieczarki 0,5 kg( pokrojone w talarki );

Masło, masło klarowane 30 gram ;

Cebula 300 gram ( pokrojona w drobną kostkę );

Czosnek świeży 1 główka ( pokrojony w kosteczkę );

Przyprawy:

Kminek mielony;

Pieprz czarny;

2 liście laurowe;

2 kulki jałowca;

2 kulki ziela angielskiego;

Cząber ( opcjonalnie);

Do ozdoby:

Mozarella 150-200 gram ( najlepiej użyć taką co jest sprzedawana na wagę,zwracajcie uwagę na napis SEROPODOBNE są to sery z dodatkiem tłuszczy roślinnych utwardzonych zdecydowanie niezdrowe, ser się słabo rozpuszcza ,wycieka tłuszcz oraz woda pomimo ceny stanowcze NIE );

Czarny sezam albo czarnuszka ( do posypania na górę ).

Wykonanie:
  • Kapusta z pieczarkami
Cebule duszę najlepiej na maśle bądź maśle klarowanym aż się zeszkli. W między czasie kapustę (wraz z kminkiem, zielem angielskim cząbrem, liściem laurowym) duszę w dużym garnku dolewając nieduża ilość wody ,którą odleję po jakimś czasie w celu pozbycia się nadmiaru kwasu ,czynność należy wykonać czasem kilkakrotnie. Gdy cebula będzie gotowa dorzucamy pieczarki , które dusimy bez przykrycia aby mogły się one przyrumienić. Ja ze względu na smak i sezon grzybowy do gotującej kapusty dodałam ze 3 kawałeczki już wysuszonego  i pociętego grzybka. Gdy kapusta zmięknie u uznamy , że jej kwaśność jest ok dorzucamy cebulę wraz z pieczarkami i jeszcze troszkę dusimy. Pamietajmy aby było troszkę wody i mieszajmy aby się nic nie przypaliło. Doprawiamy do smaku.

  • Zapiekanka


Gdy już kapustę oraz ziemniaki mamy gotowe bierzemy brytfankę. Smarujemy ją olejem aby nie mieć problemów z przywarciem jedzenia oraz później myciem. Na spód układamy ciasno ziemniaki następnie farsz z kapusty następnie ziemniaki oraz ser. Dla estetycznego wyglądu posypujemy ziarnami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Wyjmujemy aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Możecie również leciutko posmarować górę zapiekanki oliwą w celu uniknięcia przypalenia sera , który może zorbić się twardy jeżeli zapomnimy o jedzeniu w co wątpię ;) Choć u na moim kiepskim zdjęciu właśnie widać jak wygląda przypalony ser ;p.


  • Produkt nie zawiera:
  1.  Glutenu
  2. Alergenów jeżeli wyeleminujemy sezam


Wartość kaloryczna w całej  potrawie :
1893 kcal

Wartość kaloryczna w 100 gramach gotowego produktu:
ok. 58 kcal

Ilość cholesterolu w całej potrawie:
84 mg



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz