Ziemniaki 1kg ( pokrojone w talarki grubości około 1 cm oraz podgotowane w osolonej wodzie przez mniej więcej 15 minut);
Kapusta kiszona 1kg( poszatkowana w kostkę );
Pieczarki 0,5 kg( pokrojone w talarki );
Masło, masło klarowane 30 gram ;
Cebula 300 gram ( pokrojona w drobną kostkę );
Czosnek świeży 1 główka ( pokrojony w kosteczkę );
Przyprawy:
Kminek mielony;
Pieprz czarny;
2 liście laurowe;
2 kulki jałowca;
2 kulki ziela angielskiego;
Cząber ( opcjonalnie);
Do ozdoby:
Mozarella 150-200 gram ( najlepiej użyć taką co jest sprzedawana na wagę,zwracajcie uwagę na napis SEROPODOBNE są to sery z dodatkiem tłuszczy roślinnych utwardzonych zdecydowanie niezdrowe, ser się słabo rozpuszcza ,wycieka tłuszcz oraz woda pomimo ceny stanowcze NIE );
Czarny sezam albo czarnuszka ( do posypania na górę ).
Wykonanie:
- Kapusta z pieczarkami
- Zapiekanka
Gdy już kapustę oraz ziemniaki mamy gotowe bierzemy brytfankę. Smarujemy ją olejem aby nie mieć problemów z przywarciem jedzenia oraz później myciem. Na spód układamy ciasno ziemniaki następnie farsz z kapusty następnie ziemniaki oraz ser. Dla estetycznego wyglądu posypujemy ziarnami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Wyjmujemy aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Możecie również leciutko posmarować górę zapiekanki oliwą w celu uniknięcia przypalenia sera , który może zorbić się twardy jeżeli zapomnimy o jedzeniu w co wątpię ;) Choć u na moim kiepskim zdjęciu właśnie widać jak wygląda przypalony ser ;p.
- Produkt nie zawiera:
- Glutenu
- Alergenów jeżeli wyeleminujemy sezam
Wartość kaloryczna w całej potrawie :
1893 kcal
Wartość kaloryczna w 100 gramach gotowego produktu:
ok. 58 kcal
Ilość cholesterolu w całej potrawie:
84 mg
Wartość kaloryczna w 100 gramach gotowego produktu:
ok. 58 kcal
Ilość cholesterolu w całej potrawie:
84 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz