wtorek, 7 października 2014

Kremowa zupa z dyni z dodatkiem serowych grzanek


Składniki//ingredients :

Masło, masło klarowane 30 gram //Butter, clarified butter 30 grams ;

ziemniaki 400 gram(pokrojne w kostkę)//potatoes 400 grams (diced) ;

dynia 500 gram ( obrana i pokrojona w kostkę)//pumpkin 500 grams ( peeled and diced ) ;

cebula 100 gram( pokrojona w kostkę)// onions 100 grams( diced).

Przyprawy//spices ;

pieprz czarny//black pepper;
sól // salt ;
bulion warzywny // vegetable broth ;
gałka muszkatałowa//nutmeg;
imbir// ginger/

Do dekoracji//For decortion ;

 szczypiorek // chives .

Grzanki//Toasts ;

pieczywo pokrojone w kostkę//bread cut into cubes;

mozzarella lub żółty ser // mozarella or yellow cheese.

Wykonanie//How to make ;


  • zupa//soup
Najpierw pokrojne ziemniaki podsmażamy na maśle w rondlu , następnie dodajemy pokrojoną cebule ,a po chwili dynię gdy wszystko lekko zmięknie dolewamy ok.500 ml wody w zależności od tego jak gęstą chcemy zupę oraz dodajemy kostkę warzywną. Gdy ziemniaki będą miękkie, a dynia zaczynie się rozpadać wszystko blenderujemy i doprawiamy do smaku. Można lekko zabielić jogurtem albo jogurtem greckim.Posypujemy szczypiorkiem.

//
First potatoes fry in butter in a saucepan, then add the chopped onions, and after a while the squash is tender when everything gently pour about 500 ml of water depending on how thick you want the soup and add the diced vegetable. When the potatoes are soft, and pumpkin grout to disintegrate everything blended and season to taste.

  • grzanki//toasts
Kosteczki chlebka wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek gdy się zarumienią posypujemy serem.Polecam doprawić je czosnkiem albo tymiankiem.


///
throw bread to hot oil and sprinkle with cheese when the bread will brown.

  • Produkt nie zawiera:
  1.  Glutenu
  2. Alergenów 


Wartość kaloryczna w całej  potrawie :
390 kcal

Wartość kaloryczna w 100 gramach gotowego produktu:
ok.  26 kcal

Ilość cholesterolu w całej potrawie:
ok. 64 mg


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz